Julesalon – Skal vi klippe vore julehjerter sammen?

Hvorfor julesalon?

  • Det vækker minder
  • Det sætter gang i samtalen
  • Det skaber fællesskab

Igennem fortælling, sang, musik, gammel julestads og legendariske lydklip tegner vi et billede af julen i krigs- og efterkrigstidens Danmark, hvor deltagernes erindringer inddrages som levende historiebilleder. Her kan man tage sine børn og børnebørn med, og alle kan få et levende indblik i julen, som den så ud, da bedste var barn. Julesalonen varer i alt to timer med følgende program:

Jul under besættelsen: Vi synger julesange fra tiden og hører lydklip fra de juleløses jul 1940, hvor Danmark var blevet besat af tyskerne og mandlerne til juleaftens risengrød erstattet af dadelsten. Vi taler om rationering, erstatningsprodukter og om den spirende nationalfølelse, som fik flagene tilbage på juletræet og skabte det særlige sammenhold, der gjorde julen under besættelsen til noget helt specielt.

Pause: Der serveres Richs kaffeerstatning og marcipan lavet på kartoffel, flormelis og mandelessens. En ægte krigstidgotte!

Jul i efterkrigstiden: Vi lytter til efterkrigstidens toner og synger julesange akkompagneret af klaver fra slut 40´erne og 50´ernes Danmark. Vi hører om nye strømninger fra USA, der bl.a. gjorde julefrokosten på de danske arbejdspladser til et hit (dog kun for mænd!) og om turen til Sverige – landet, som flød med mangelvarer som appelsiner, chokolade og marcipan. Hvordan husker I jeres barndoms jul? Gaverne, maden, julehjælpen til de fattige? Vi synger Nu er det jul igen, og mon ikke vi får deltagerne med på en sving om!

Tilbage til oversigt