SKAM DIG!


En tankevækkende odysse gennem 70 år af skammens historie!


Hvad skammer vi os over i dag kontra for 70 år siden? Hvordan har skammen ændret sig gennem tiden, og hvilke nye udtryk har den fået? Med forestillingen SKAM DIG sætter Erindringsfabrikken fokus på skam gennem tiden i Danmark. Forestillingen er skabt på baggrund af empiriske samtaler med kvinder i alderen 15–90 år og er baseret på personlige fortællinger og oplevelser fra perioden 1950 og frem til i dag.


SKAM DIG dykker gennem forskellige kvinders eget blik og oplevelser ned i tidligere tiders problematikker som illegale aborter, manglende ligestilling i hjemmet, at få børn uden for ægteskabet og bevæger sig frem til i dag med emner som seksualitet, kønsnormer, digital adfærd og krænkelser. Med brug af musik, lydoptagelser og objekter fra hele tidsperioden tager forestillingen sit publikum med på en vandring ind i skammens historie med fortællinger og sceniske optrin, der rummer både humor og dyb alvor.


SKAM DIG havde urpremiere 10. september 2021, hvor den spillede site specific i historiske bygninger i henholdvis København og Roskilde. Forestillingen kan købes i forskellig formater - både i sin fulde form og i en formidlingsrettet version, der danner en fin ramme for skoleelever til samtale om emnet skam.


Manuskript og instruktion: Tine Futtrup Lund
Skuespillere: Helene Kvint og Pernille Koch
Musiker og komponist: Ida Gard
Dramaturgisk konsulent: Line Paulsen
Scenograf: Filippa Berglund
Lyd-design: Anne Neimann Clement

Lysdesign: Søren Kyed
Producent og kunstnerisk sparringspartner: Lone Vibe Pedersen

 

Forestillingen er støttet af STATENS KUNSTFOND, KØBENHAVNS SCENEKUNSTUDVALG, ROSKILDE KOMMUNE, NØRREBRO LOKALUDVALG

Producentpartner: Teater Får302

Samarbejdspartnere: Byens Hus i Roskilde, Kvindehuset, seniorcenter Sct. Joseph og Roskilde Teater


Foto: Søren Meisner





”Det var overvældende og fint for mig at se, mærke og opleve, at den kulturhistoriske indsigt i, hvad kvinder har skulle stå model til af modstand og samtidig også har opnået ved eget initiativ, talent og fælles kræfter, kan omsættes til så fængende og indsigtsfuldt et teaterstykke, som I har skabt. Det er den bedste formidling af viden til fremtiden og til de unge generationer af kvinder og mænd, man kunne tænke sig”

Birgitte Possing, historisk forsker og forfatter til bl.a. bogen "Argumenter imod kvinder"